Beatrice Ditrich | Publication Date : 20-03-2018 | Category: | 3834 Views

 

Detartrajul este folosit in acel moment in care pacientul are nevoie de o curatare profesionala a dintilor, in momentul in care tartrul se acumuleaza excesiv sau bolile gingivale isi fac aparitia. La BeatriceDent, cabinet stomatologic din Timisoara, detartrajul este realizat cu profesionalism, dar acesta nu vine doar la nivel de practica, ci si teoretic.

Ce este detartrajul?

Detratrajul este modalitatea prin care bolile gingivale sunt ameliorate, iar tartrul este inlaturat. Necesita o interventie minima, nedureroasa, manuala sau care implica utilizarea aparatului cu ultrasunete. Chiar daca aveti un ritual meticulos de igiena orala, tartrul, cu o evolutie lenta si continua, se depune pe placa dentara, creand depuneri de piatra, care pot fi inlaturate doar la un cabinet stomatologic.

Ce este detartrajul manual?

Detratrajul manual necesita folosirea instrumentelor, precum: sonda, gheara, secera sau chiureta. Aceste instrumente sunt folosite pentru a indeparta tartrul din locurile greu accesibile. Din cauza rigiditatii instrumentelor, pacientul poate simti un grad de discomfort insotit de sangerare, dar aceste lucruri sunt normale, iar ingrijorarea nu este necesara in astfel de momente.

Ce este detartrajul cu ultrasunete?

Acest tip de detartraj este folosit odata cu cel manual, daca tartrul este agresiv, pentru a curata mai bine suprafata dentara. In general, acest tip de detartraj este folosit pentru tartrul supragingival, adica cel format deasupra gingiei. Ultrasunetele folosite sunt vibratii puternice, pe care urechea umana nu le poate percepe, dar care inlatura tartrul eficient. De asemenea, jetul de apa eliberat de catre instrument indeparteaza fragmentele de tartru si protejeaza pulpa dentara prin evitarea supraincalzirii si calmarea suprafetei acesteia. De retinut este ca acest tip de detartaj poate crea hipersensibilitate la alimentele reci si calde.

Pe langa aceste descrieri ale tipurilor de detartraj, luati in considerare ca trebuie:

  • sa mentionati doctorului daca luati medicamente anticoagulante
  • sa mentionati orice alta afectiune pe care o aveti
  • sa luati in considerare ca orice astfel de interventie implica sangerarea gingiei
  • sa refaceti detartajul la 6 luni sau chiar 3 luni (valabil pentru fumatori)

Contrar celor descrise mai sus, detartrajul este o interventie care nu este costisitoare, dar care te ajuta sa recapeti increderea in tine. Dar, pe langa aspectul inestetic, luati in considerare ca din cauza tartrului se formeaza cariile, paradontoza sau chiar respiratia urat mirositoare. Asadar, realizat la timp si periodic, detartrajul este cheia catre o dantura sanatoasa si frumoasa.

Avand in vedere informatiile oferite in acest articol, ce parere aveti despre detartraj? Ati recurge la aceasta interventie? De ce? Asteptam cu interes raspunsurile cititorilor nostri!

SHARE:

Recomandam si
ALTE ARTICOLE

2024 © Beatrice Dent. Toate drepturile rezervate. Realizat de HDesign
Info Cookie Termeni si Conditii Politica de confidentialitate ANPC ANPC - SAL Solutionarea Online a litigiilor ANSPDCP