Beatrice Ditrich | Publication Date : 29-10-2018 | Category: | 1889 Views

Chiar daca mersul la dentist poate fi un fenomen relativ modern, stiai ca oamenii foloseau pasta de dinti inca din anul 500 i.H? Pe vremea aceea se folosea un amestec din rugina si praf de coral pentru curatarea dintilor. Periutele de dinti erau de obicei crengute de copac pe care oamenii le mestecau.

Din fericire, ingrijirea dentara a avansat foarte mult de atunci si acum exista numeroase modalitati pentru ingrijirea danturii. Mai jos, iti prezentam 5 lucruri pe care probabil nu le stiai despre dinti.

Dintii tai sunt unici

Dintii sunt precum amprenta purtatorului. Din aceasta cauza deseori inregistrarile dentare sunt folosite pentru identificarea anumitor persoane. Nici macar gemenii identici nu au dintii la fel. In plus, chiar si limba are o amprenta unica, pe care nimeni altcineva nu o are.

Dintele seamana cu un iceberg

Aproximativ o treime din dinte se afla sub gingie. De aceea sanatatea gingiilor este la fel de importanta ca sanatatea danturii. Gingiile trebuie sa fie roz si ferme.

Fiecare om are 32 de dinti

De la dintii din fata pana la cei din spate, omul are 32 de dinti: opt incisivi, patru canini, opt premolari si 12 molari.

Smaltul dintilor este cel mai dur tesut al organismului

Scopul sau este de a proteja. Smaltul este realizat din calciu si fosfat, precum oasele, dar este mai puternic datorita proteinelor specifice si cristalitelor ce il formeaza.

Totusi, smaltul dintilor nu este invincibil

Chiar daca este acolo pentru a-ti proteja dintii, smaltul se poate sparge sau se poate caria. Zaharurile si acizii, precum cele din bauturile racoritoare interactioneaza cu bacteriile din cavitatea orala si ataca smaltul, ceea ce marcheaza inceputul cariilor dentare. Bauturile racoritoare sunt deosebit de daunatoare atunci cand sunt baute foarte des sau pe parcursul intregii zile.

SHARE:

Recomandam si
ALTE ARTICOLE

2024 © Beatrice Dent. Toate drepturile rezervate. Realizat de HDesign
Info Cookie Termeni si Conditii Politica de confidentialitate ANPC ANPC - SAL Solutionarea Online a litigiilor ANSPDCP